Zatím nehodnoceno
Přejít na recept Tisknout recept

Tento recept na guláš s buřtem a bramborami je ideálním pokrmem pro chladnější dny, kdy toužíte po něčem sytém a chutném a zároveň jednoduchém na přípravu. Kombinace buřtu, brambor a jemně kořeněného základu z papriky a kmínu vytváří výborný gulášek. Buřtguláš, je často nazývaný také špekáčkový guláš a oblíbený díky své výrazné chuti a použitým ingrediencím. Vychází z tradičních gulášů, které mají svůj původ v maďarské kuchyni, avšak v české verzi se místo hovězího masa používají špekáčky nebo jiné uzeniny.

Příprava buřtguláše je poměrně jednoduchá a rychlá. Začíná se restováním cibule na oleji nebo sádle, ke které se přidává nakrájená uzenina. Následuje zasypání sladkou paprikou, která tvoří základ chuťového profilu pokrmu. Postupně se přidávají brambory, voda a koření a vše se nechá dusit, dokud brambory nezměknou a chutě se neprolnou.

Jak vylepšit recept na buřtguláš

  • Uzená paprika: Místo sladké mleté papriky můžete použít uzenou papriku, která dodá guláši bohatší chuť.
  • Uzená slanina: Přidejte několik kousků opečené uzené slaniny na začátku spolu s cibulí, což přidá pokrmu jemný kouřový nádech.
  • Paprika: Nakrájené červené, žluté nebo zelené papriky dodají guláši sladkost a krásnou barevnost.
  • Mrkev: Přidání nakrájené mrkve dodá jemnou sladkost.
  • Zakysaná smetana nebo smetana na vaření: Přidání lžíce zakysané smetany nebo smetany na konci vaření dodá guláši jemnost a krémovou texturu.
  • Pálivá paprika nebo chilli: Pokud máte rádi pikantnější pokrmy, přidejte trochu pálivé papriky nebo čerstvého chilli.
Ingredience potřebné na guláš s brambory a buřtem

Recept na buřtguláš, klasiku české kuchyně

Autor receptu: Jana Duchoňová
Zatím nehodnoceno
Čas přípravy 20 minut
Čas vaření 20 minut
Celkový čas 40 minut
Porcí 4 porce
Tento guláš je velmi přizpůsobivý, takže můžete experimentovat s přidáváním různých ingrediencí

Potřebné vybavení

  • Hrnec

Suroviny

  • 500 gramů buřtů (nebo jemné klobásy )
  • 500 gramů brambor (asi 4-5 kusů)
  • 3 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce vepřového sádla (nebo slunečnicového oleje)
  • 3 hrnky kuřecího vývaru
  • 1 polévková lžíce sladké mleté papriky n
  • 1 lžička mletého kmínu
  • ¼ šálku hladké mouky
  • ½ lžičky mletého pepře
  • sůl

Postup 

  • Oloupejte brambory a nakrájejte je na kostky.
  • Pokud je třeba, oloupejte buřty a nakrájejte je na kostky, podobně jako brambory.
    Buřtguláš - Buřty

    Hlavní ingredience guláše z buřtů

  • Cibule oloupejte a nakrájejte nahrubo. Česnek oloupejte a jemně nasekejte nebo prolisujte.
  • V hrnci rozehřejte 2 lžíce vepřového sádla (nebo oleje). Přidejte nakrájenou cibuli a za častého míchání ji opékejte, dokud nezezlátnou, což trvá asi 5-7 minut.
  • Přidejte 1 lžičku mletého kmínu a nakrájené buřty. Smažte vše společně 2 minuty.
  • Do směsi přisypte ¼ šálku mouky a za stálého míchání smažte 1 minutu.
    Buřtguláš - Dochudené buřtů

    Buřty a jejich příprava na guláš

  • Přidejte nakrájené brambory, česnek a 1 polévkovou lžíci sladké mleté papriky.
  • Zalijte směs v hrnci kuřecím vývarem tak, aby byly brambory a klobásy ponořené, ale ne více, aby guláš nebyl příliš řídký.
    Buřtguláš - Přilití vývaru

    Dochucení za pomoci tekutiny

  • Přikryjte hrnec pokličkou a guláš vařte za občasného míchání 15–20 minut.
  • Nakonec dochuťte guláš ½ lžičkou mletého pepře a solí podle chuti.
    Buřtguláš - Servírování

    Buřtguláš servírovaný s chlebem

Uložit do Mé kuchařky
Cena: do 80 Kč
Chod: Hlavní jídlo
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: brambory, buřtguláš, buřty, guláš



Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest