Tento recept na guláš s buřtem a bramborami je ideálním pokrmem pro chladnější dny, kdy toužíte po něčem sytém a chutném a zároveň jednoduchém na přípravu. Kombinace buřtu, brambor a jemně kořeněného základu z papriky a kmínu vytváří výborný gulášek. Buřtguláš, je často nazývaný také špekáčkový guláš a oblíbený díky své výrazné chuti a použitým ingrediencím. Vychází z tradičních gulášů, které mají svůj původ v maďarské kuchyni, avšak v české verzi se místo hovězího masa používají špekáčky nebo jiné uzeniny.
Příprava buřtguláše je poměrně jednoduchá a rychlá. Začíná se restováním cibule na oleji nebo sádle, ke které se přidává nakrájená uzenina. Následuje zasypání sladkou paprikou, která tvoří základ chuťového profilu pokrmu. Postupně se přidávají brambory, voda a koření a vše se nechá dusit, dokud brambory nezměknou a chutě se neprolnou.
Jak vylepšit recept na buřtguláš
- Uzená paprika: Místo sladké mleté papriky můžete použít uzenou papriku, která dodá guláši bohatší chuť.
- Uzená slanina: Přidejte několik kousků opečené uzené slaniny na začátku spolu s cibulí, což přidá pokrmu jemný kouřový nádech.
- Paprika: Nakrájené červené, žluté nebo zelené papriky dodají guláši sladkost a krásnou barevnost.
- Mrkev: Přidání nakrájené mrkve dodá jemnou sladkost.
- Zakysaná smetana nebo smetana na vaření: Přidání lžíce zakysané smetany nebo smetany na konci vaření dodá guláši jemnost a krémovou texturu.
- Pálivá paprika nebo chilli: Pokud máte rádi pikantnější pokrmy, přidejte trochu pálivé papriky nebo čerstvého chilli.
Recept na buřtguláš, klasiku české kuchyně
Potřebné vybavení
- Hrnec
Suroviny
- 500 gramů buřtů (nebo jemné klobásy )
- 500 gramů brambor (asi 4-5 kusů)
- 3 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce vepřového sádla (nebo slunečnicového oleje)
- 3 hrnky kuřecího vývaru
- 1 polévková lžíce sladké mleté papriky n
- 1 lžička mletého kmínu
- ¼ šálku hladké mouky
- ½ lžičky mletého pepře
- sůl
Postup
- Oloupejte brambory a nakrájejte je na kostky.
- Pokud je třeba, oloupejte buřty a nakrájejte je na kostky, podobně jako brambory.
Hlavní ingredience guláše z buřtů
- Cibule oloupejte a nakrájejte nahrubo. Česnek oloupejte a jemně nasekejte nebo prolisujte.
- V hrnci rozehřejte 2 lžíce vepřového sádla (nebo oleje). Přidejte nakrájenou cibuli a za častého míchání ji opékejte, dokud nezezlátnou, což trvá asi 5-7 minut.
- Přidejte 1 lžičku mletého kmínu a nakrájené buřty. Smažte vše společně 2 minuty.
- Do směsi přisypte ¼ šálku mouky a za stálého míchání smažte 1 minutu.
Buřty a jejich příprava na guláš
- Přidejte nakrájené brambory, česnek a 1 polévkovou lžíci sladké mleté papriky.
- Zalijte směs v hrnci kuřecím vývarem tak, aby byly brambory a klobásy ponořené, ale ne více, aby guláš nebyl příliš řídký.
Dochucení za pomoci tekutiny
- Přikryjte hrnec pokličkou a guláš vařte za občasného míchání 15–20 minut.
- Nakonec dochuťte guláš ½ lžičkou mletého pepře a solí podle chuti.
Buřtguláš servírovaný s chlebem