Kuřecí paprikáš s nočky je vynikající tradiční pokrm, který pochází z Maďarska. Je známý svou bohatou a výraznou chutí díky použití sladké papriky, která dává jídlu nejen chuť, ale i krásnou barvu. Kombinuje šťavnaté kousky kuřete v bohaté, omáčce z papriky (můžeme připravit i krémovou variantu za pomoci smetany), cibule a rajčat, podávané s lehkými domácími nočky. Tento pokrm je ideální pro rodinné obědy nebo večeře a jistě si ho zamilují všichni, kteří mají rádi klasickou středoevropskou kuchyni.
Kuřecí paprikáš podávejte horký s čerstvě uvařenými nočky. Každé sousto přináší bohatou a výraznou chuť, která je výsledkem kombinace sladké papriky, jemného kuřecího masa a měkkých noků.
Příprava začíná opečením kuřecích kousků na cibuli
Následně se přidává mletá paprika a rajčata, které se vaří do měkka. Nakonec je možné omáčku zjemnit smetanou. Máslové nočky, známé také jako „nokedli“ nebo „spätzle“, se připravují z jednoduchého těsta z mouky, vajec a másla., které se vaří ve vroucí vodě dokud nevyplavou na povrch. Paprikáš má své kořeny v maďarské kuchyni, kde paprika hraje ústřední roli. Rozšířil se následně do mnoha dalších kuchyní střední Evropy díky své vynikající chuti a snadné přípravě.
Recept na jedinečný kuřecí paprikáš s máslovými nočky
Potřebné vybavení
- Hrnec
Suroviny
- 600 gramů kuřecího masa
- 3 bílé cibule
- 60 mililitrů oleje
- 3 stroužky česneku
- 1/2 červené papriky
- 1/2 zelené papriky
- 2 rajčata
- 1 lžička sladké papriky
- sůl, mletý černý pepř, zelená petržel
Ingredience na noky:
- 50 gramů měkkého másla
- 1 vejce
- 100 gramů hladké mouky
Postup
- Maso omyjeme a necháme odkapat nebo ho osušíme papírovými utěrkami a odložíme stranou.
Obrázek: bucataras, Delikátní kuřecí paprikáš s domácími nočky
- Cibuli oloupeme, omyjeme a nakrájíme na malé kousky.
- V nepřilnavé pánvi rozehřejeme olej. Přidáme nakrájenou cibuli a půl lžičky soli.
Obrázek: bucataras, Voňavý kuřecí paprikáš s nadýchanými nočky
- Na mírném ohni opékáme cibuli, dokud není zlatavá, ale nezhnědne.
- Přidáme papriku a okamžitě přidáme maso.
Obrázek: bucataras, Klasický kuřecí paprikáš a domácí nočky
- Maso otáčíme ze všech stran, dokud se na povrchu nezatáhne.
- Zalijeme 100 ml horké vody a vaříme na mírném ohni pod pokličkou, občas promícháme.
- Když je maso téměř hotové, přidáme na proužky nakrájenou papriku a oloupaná rajčata nakrájená na kostičky.
Obrázek: bucataras, Suroviny na kuřecí paprikáš s jemnými nočky
- Vaříme dalších 10-15 minut.
- Nakonec přidáme nasekaný česnek, nasekanou zelenou petrželku a mletý pepř.
Obrázek: bucataras, Lahodný kuřecí paprikáš s jemnými nočky
- Zalijeme horkou vodou, aby vznikla řidší omáčka, podle chuti dosolíme a necháme ještě pár minut provařit.
Obrázek: bucataras, Kuřecí paprikáš s nočky
- Na talíř dáme měkké máslo. Přidáme vejce a lehce promícháme.
Obrázek: bucataras, Nočky do maďarského paprikáše
- Přidáme mouku a špetku soli a směs promícháme. Pokud je těsto příliš husté, přidáme lžíci studené vody a dobře promícháme.
Obrázek: bucataras, Těsto na nočky do paprikáše
- V kastrolu se širokým hrdlem přivedeme k varu vodu se špetkou soli.
- Když voda začne vřít, namočíme lžičku a odebereme z těsta noček, který vložíme do vody.
Obrázek: bucataras, Nočky, součást tradičního kuřecího paprikáše
- Přikryjeme a vaříme na mírném ohni asi 10-15 minut, dokud nočky nejsou měkké.
- Nočky vyjmeme děrovanou lžící a přidáme je do paprikové omáčky, až když je hotová a pánev je sundaná z ohně.
Obrázek: bucataras, Chutný kuřecí paprikáš podávaný s nočky