5 hvězdiček od 1 kuchaře
Přejít na recept Tisknout recept

Kuřecí paprikáš s nočky je vynikající tradiční pokrm, který pochází z Maďarska. Je známý svou bohatou a výraznou chutí díky použití sladké papriky, která dává jídlu nejen chuť, ale i krásnou barvu. Kombinuje šťavnaté kousky kuřete v bohaté, omáčce z papriky (můžeme připravit i krémovou variantu za pomoci smetany), cibule a rajčat, podávané s lehkými domácími nočky. Tento pokrm je ideální pro rodinné obědy nebo večeře a jistě si ho zamilují všichni, kteří mají rádi klasickou středoevropskou kuchyni.

Kuřecí paprikáš podávejte horký s čerstvě uvařenými nočky. Každé sousto přináší bohatou a výraznou chuť, která je výsledkem kombinace sladké papriky, jemného kuřecího masa a měkkých noků.

Příprava začíná opečením kuřecích kousků na cibuli

Následně se přidává mletá paprika a rajčata, které se vaří do měkka. Nakonec je možné omáčku zjemnit smetanou. Máslové nočky, známé také jako „nokedli“ nebo „spätzle“, se připravují z jednoduchého těsta z mouky, vajec a másla., které se vaří ve vroucí vodě dokud nevyplavou na povrch. Paprikáš má své kořeny v maďarské kuchyni, kde paprika hraje ústřední roli. Rozšířil se následně do mnoha dalších kuchyní střední Evropy díky své vynikající chuti a snadné přípravě.

Obrázek: bucataras, Kuřecí paprikáš s tradičními nočky

Recept na jedinečný kuřecí paprikáš s máslovými nočky

Autor receptu: Jana Duchoňová
5 hvězdiček od 1 kuchaře
Čas přípravy 20 minut
Čas vaření 40 minut
Celkový čas 1 hodina
Porcí 6 porcí
Jednoduchý recept na tradiční pokrm, který je oblíbený po celém světě

Potřebné vybavení

  • Hrnec

Suroviny

  • 600 gramů kuřecího masa
  • 3 bílé cibule
  • 60 mililitrů oleje
  • 3 stroužky česneku
  • 1/2 červené papriky
  • 1/2 zelené papriky
  • 2 rajčata
  • 1 lžička sladké papriky
  • sůl, mletý černý pepř, zelená petržel

Ingredience na noky:

  • 50 gramů měkkého másla
  • 1 vejce
  • 100 gramů hladké mouky

Postup 

  • Maso omyjeme a necháme odkapat nebo ho osušíme papírovými utěrkami a odložíme stranou.
    Ingredience na kuřecí paprikáš

    Obrázek: bucataras, Delikátní kuřecí paprikáš s domácími nočky

  • Cibuli oloupeme, omyjeme a nakrájíme na malé kousky.
  • V nepřilnavé pánvi rozehřejeme olej. Přidáme nakrájenou cibuli a půl lžičky soli.
    Základ na voňavý kuřecí paprikáš

    Obrázek: bucataras, Voňavý kuřecí paprikáš s nadýchanými nočky

  • Na mírném ohni opékáme cibuli, dokud není zlatavá, ale nezhnědne.
  • Přidáme papriku a okamžitě přidáme maso.
    Klasický kuřecí paprikáš a nočky

    Obrázek: bucataras, Klasický kuřecí paprikáš a domácí nočky

  • Maso otáčíme ze všech stran, dokud se na povrchu nezatáhne.
  • Zalijeme 100 ml horké vody a vaříme na mírném ohni pod pokličkou, občas promícháme.
  • Když je maso téměř hotové, přidáme na proužky nakrájenou papriku a oloupaná rajčata nakrájená na kostičky.
    Suroviny na kuřecí paprikáš

    Obrázek: bucataras, Suroviny na kuřecí paprikáš s jemnými nočky

  • Vaříme dalších 10-15 minut.
  • Nakonec přidáme nasekaný česnek, nasekanou zelenou petrželku a mletý pepř.
    Recept na kuřecí paprikáš s jednoduchými nočky

    Obrázek: bucataras, Lahodný kuřecí paprikáš s jemnými nočky

  • Zalijeme horkou vodou, aby vznikla řidší omáčka, podle chuti dosolíme a necháme ještě pár minut provařit.
    Kuřecí paprikáš jako od babičky

    Obrázek: bucataras, Kuřecí paprikáš s nočky

  • Na talíř dáme měkké máslo. Přidáme vejce a lehce promícháme.
    Ingredience na nočky

    Obrázek: bucataras, Nočky do maďarského paprikáše

  • Přidáme mouku a špetku soli a směs promícháme. Pokud je těsto příliš husté, přidáme lžíci studené vody a dobře promícháme.
    Těsto na nočky

    Obrázek: bucataras, Těsto na nočky do paprikáše

  • V kastrolu se širokým hrdlem přivedeme k varu vodu se špetkou soli.
  • Když voda začne vřít, namočíme lžičku a odebereme z těsta noček, který vložíme do vody.
    Nočky

    Obrázek: bucataras, Nočky, součást tradičního kuřecího paprikáše

  • Přikryjeme a vaříme na mírném ohni asi 10-15 minut, dokud nočky nejsou měkké.
  • Nočky vyjmeme děrovanou lžící a přidáme je do paprikové omáčky, až když je hotová a pánev je sundaná z ohně.
    Chutný kuřecí paprikáš s nočky

    Obrázek: bucataras, Chutný kuřecí paprikáš podávaný s nočky

Uložit do Mé kuchařky
Cena: do 90 Kč
Chod: Hlavní jídlo
Kuchyně: Maďarská
Klíčové slovo: česnek, cibule, guláš, kuřecí křídla, noky, paprika, paprikáš, sladká paprika


5 hvězdiček od 1 kuchaře (1 hodnocení bez komentáře)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest