Jedná se o kynuté koláče plněné bramborami , které jsou chutnou kombinací jemného těsta a krémové bramborové náplně, která z nich dělá dokonalé jídlo pocházející z Ukrajiny. Kynuté koláče plněné bramborami mají v ukrajinské kuchyni hluboké kořeny a představují tradiční, sytý pokrm, který je spojen s venkovským životem a pohostinností. Tento pokrm vznikl jako způsob, jak využít jednoduché a dostupné suroviny, které byly běžnou součástí domácností na Ukrajině – především brambory a mouku.
Tento druh koláčů se často připravoval na oslavy, svatby a jiné rodinné akce. Koláče byly symbolem pohostinnosti a prosperity, protože vyžadovaly čas na přípravu a kvalitní ingredience. Na svátky se plnily různými náplněmi, od bramborové a zelné, až po sladké náplně jako nebo mák, tvaroh, či povidla.
Recept na jednoduché ale vydatné bramborové koláče
Ingredience na přípravu
- 350 g mouky
- 430 ml mléka
- 4 kusy středních brambor
- 150 g sýra (dle vlastní chuti může být bryndza)
- 1 polévková lžíce cukru
- 2 polévkové lžíce rostlinného oleje
- 1 polévková lžíce sušeného droždí
- sůl
Postup přípravy
1. V misce vhodné ke kynutí smícháme cukr, sůl, olej. Přidáme 200 ml vlažného mléka a droždí. Suroviny smícháme metličkou. Přidáme mouku a uhněteme rukou těsto. Kompaktní těsto přikryjeme utěrkou a necháme na teplejším místě kynout cca 1 hodinu.
2. Brambory oloupeme a uvaříme. Necháme mírně vychladit a lisem. na brambory, případně jemným strouhadlem z nich uděláme pyré. Do brambor přidáme na jemném strouhadle nastrouhaný sýr a zbytek teplého mléka. Důkladně promícháme. Dle chuti dosolíme.
3. Vykynuté těsto rozdělíme na 3 části, z každé vyválíme rukama kouli a z ní uplácáme na válu placku.
4. Bramborové pyré rozdělíme na 3 části a do středu každého koláče jej naplníme.
5. Koláč složíme na polovinu, aby se okraje dotýkali, pořádně je zmáčkneme a položíme přehybem dolů. Vznikne náplň pokrytá těstem, kterou rukama opatrně rozmáčkneme na placku. Necháme 15 minut odpočívat.
6. Před pečením namažeme žloutkem a prsty děláme v celém koláči malé otvory.
7. jednotlivé koláče pečeme v troubě na 180 stupňů asi 25. minut.
8. Upečené koláče potřeme olejem.
Hotové koláče necháme mírně vychladnout a podáváme teplé. Jsou vynikající jako příloha k polévkám nebo jako hlavní chod se zakysanou smetanou.
Brambory byly v zemích bývalého Sovětského svazu (včetně Ukrajiny) jednou z hlavních plodin, které se hojně pěstovaly a konzumovaly. Kombinace bramborové náplně s jemným kynutým těstem byla ideální pro vytvoření výživného a trvanlivého jídla, které zasytí celou rodinu, ať už během pracovního dne na poli, nebo při svátečních oslavách. Spousta receptů z uváděných ingrediencí je velice chutných a mnoho lidí se k nim stále vrací.