Pokud máte rádi olomoucké tvarůžky, je tento recept vyloženě napsaný pro vás. Olomoucké tvarůžky mají u nás velkou a důležitou tradici. Na tuto aromatickou pochutinu nedá spousta lidí dopustit, ale existuje skupina lidí, kteří ji naopak nemůžou jaksi “cítit”. Celou pomazánku si vylepšíme trochou salámu, uvařeným vejcem a bílým řeckým jogurtem. Čím déle jsou tvarůžky uzrálé, tím více intenzivní je jejich chuť, kterou každý jedinec popisuje trochu jinak. Někteří jako slanou, jiní kyselou nebo lehce nahořklou.

Recept na domácí tvarůžkovou pomazánku

Recept na tvarůžkovou pomazánku
Tvarůžková pomazánka

Ingredience pro přípravu

  • 100 g Olomouckých tvarůžků
  • 100 g měkkého salámu
  • 1 vejce uvařené natvrdo
  • 1 bílý řecký jogurt
  • čerstvá pažitka
  • sůl a pepř

Postup přípravy

Recept na tvarůžkovou pomazánku - příprava
Tvarůžková pomazánka

1. Uvařené vejce nadrobno nakrájíme.

2. Salám si také nakrájíme na podobně velké kousky a smícháme s vejcem.

3. Půlku tvarůžků si nastrouháme na jemném struhadle a druhou polovinu nasekáme.

4. Tvarůžky promícháme se salámem a vejcem.

5. Přimícháme jogurt a ochutíme solí a pepřem.

6. Nasekáme si čerstvou pažitku a nasypeme ji na hotovou pomazánku.

7. Podáváme s chlebem, vekou nebo slanými sušenkami při nějaké příležitosti.

Tvarůžky nebo syrečky?

To, zda této pochutině s tradicí z Olomouce říkáte tvarůžky, nebo syrečky, je vcelku jedno. V každém případě se jedná o český sýr s charakteristickou chutí a vůní. Historie má dlouhé kořeny a ty sahají do 15. století a pochází právě z Hané. Tvarůžky jsou nízkotučné s minimem kalorií a zároveň obsahují velké množství bílkovin. Přestože dnešní výroba je samozřejmě velmi zmodernizovaná, stále je zachováno spousta tradičních výrobních postupů.

Olomoucké tvarůžky.
Zdroj obrázku: commons.wikimedia, Olomoucké tvarůžky.



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest