Toto nejsou jen rychlé jednohubky – jsou to malé miniatury ve tvaru naplněných rohlíčků. Aby jsme těmto malým zázrakům z listového těsta vdechli duši, musíme je něčím naplnit. No a náplň je tentokrát hodně rozmanitá jelikož jí tvoří hromádky kysaného zelí, kolečka suchého salámu dle chuti a plátek tvrdého sýra taky dle libosti.
Ideální pokrm pro večerní pohoštění k pivu či vínu, nebo jen tak, když dostanete chuť na něco slaného a křupavého. Použít můžete salám, který máte rádi, jestli je to herkules, uherák nebo lovečák, to záleží jen na vás, a výběr sýru je taky volitelný. Ideální je tvrdší a pikantnější sýr například gouda, čedar, ementál ale klidně i niva. Záleží na jak jemné nebo radši pikantní jednohubky máte chuť a pro koho je připravujete.
Recept na jednoduché a oblíbené jednohubkové pohoštění
Ingredience potřebné na přípravu Křupavého sousta se zelím, salámem a sýrem
- listové těsto (rozválené)
- kysané zelí
- suchý salám nakrájený na slabá kolečka
- tvrdý sýr nakrájený na slabší obdélníčky
- vajíčko na potření rozkvedlané se solí
- na sypání kmín, nebo semínka dle vaší volby
Postup přípravy
1. Rozválené listové těsto si nakrájíme na čtverečky.
2. Kysané zelí vyždímáme.
3. Na každý čtverec těsta položíme hromádku kysaného sedí, kolečko salámu a plátek sýra.
4. Čtverce zabalíme do rohlíčků, potřeme vajíčkem se solí a posypeme dle chuti kmínem nebo semínky.
5. Upečeme v troubě do zlatova.
Tyto chuťovky jsou kombinací, která zmizí z talíře dříve, než stihneš říct “další kousek, prosím”.
pozn.: částečně upraveno AI