Tento dort na plech je složen je z těch nejlepších částí – je makový, zároveň vanilkový a ještě má tenkou vrstvu lahodné polevy. Kombinace kokosu, máku, vanilkového krému a čokoládové polevy je excelentní. Výsledkem této kombinace je dort, kterému říkáme Tosca. Vzhledem k množství použitých ingrediencí si pro pečení vybereme formu o rozměru 36 x 28 cm. Celý dezert je velmi atraktivní i vizuálně, narozeninový oslavenec z něj bude mít zajisté velkou radost. Samozřejmě ho s radostí připravte i pro jakoukoliv jinou příležitost nebo jen tak pro členy vaší rodiny.

Recept na dort Tosca

Lahodný dort s makovo-kokosovým základem.
Zdroj obrázku: pleziruri, Lahodný dort s makovo-kokosovým základem.

Délka pečení 25 minut.

Ingredience pro přípravu

Směs máku a kokosu:

  • 220 g moučkového cukru
  • 8 bílků
  • 120 g máku
  • 100 g kokosu
  • 3 lžíce mouky
  • špetka soli

Vanilkový krém:

  • 8 žloutků
  • 400 ml mléka
  • 180 g moučkového cukru
  • 40 g škrobu nebo vanilkový puding
  • 300 g másla o pokojové teplotě
  • 2 lžičky vanilkového extraktu

Sušenková vrstva:

  • 200 g sušenek
  • 200 ml silné kávy

Poleva:

  • 200 g hořké čokolády
  • 2 lžíce oleje

Postup přípravy

1. Dáme si předehřát troubu na 180°C a plech si vymažeme máslem a vysypeme moukou.

2. V jedné míse si smícháme kokos, mák a mouku.

Příprava korpusu z kokosu a máku.
Zdroj obrázku: pleziruri, Příprava korpusu z kokosu a máku.

3. V jiné čisté míse si vyšleháme bílky se špetkou soli do pevné pěny a během míchání postupně přidáváme cukr.

4. K vyšlehaným bílkům přidáme směs s mákem a jemně ji zapracujeme stěrkou.

5. Výslednou hmotu dáme do formy a pečeme 22 – 25 minut v předehřáté troubě tak, aby nám zůstalo čisté párátko. Necháme zchladnout.

6. Nyní si připravíme krém. Nejdříve přivedeme k varu mléko.

7. Vedle si utřeme žloutky s cukrem a poté zapracujeme škrob.

8. Následně ve 3 fázích přilejeme k žloutkové směsi horké mléko a na plotně za stálého míchání vytvoříme hustý krém.

9. Necháme vychladnout a přikryjeme potravinářskou fólií tak, aby se dotýkala krému.

10. Vedle si zatím vyšleháme máslo.

11. K vychladlému krému přidáme vanilkový extrakt a promícháme.

12. K máslu přidáme krém a zapracujeme.

13. Na vychladlý kokosovo makový korpus rozetřeme krém.

Příprava krému a polevy.
Zdroj obrázku: pleziruri, Příprava krému a polevy.

14. Připravíme si silnou kávu – espresso a na chvilku do ni namočíme sušenky.

15. Sušenky rozložíme na krém a dort dáme na 20 minut do lednice.

16. Ve vodní lázni si připravíme z čokolády a oleje polevu, kterou polejeme dort.

17. Dezert nyní dáme na několik hodin do lednice.

Zajímavosti o máku

Mák byl pěstován již ve starověku zejména v Egyptě a Mezopotámii. Později se hojně rozšířil do Řecka a Říma. Mnoho alkaloidů obsažených v máku mají léčivé vlastnosti, ovšem z nezralých a nekontrolovaných makovic lze získat opium k výrobě morfinu a kodeinu. Kromě toho mák je velmi bohatý na bílkoviny, vlákninu a zdravé tuky. Například 100 g makových semen může obsahovat 1,448 mg vápníku. To je více než mléko.

Semena máku.
Zdroj obrázku: depositphotos, Semena máku.


Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest