Tento dort na plech je složen je z těch nejlepších částí – je makový, zároveň vanilkový a ještě má tenkou vrstvu lahodné polevy. Kombinace kokosu, máku, vanilkového krému a čokoládové polevy je excelentní. Výsledkem této kombinace je dort, kterému říkáme Tosca. Vzhledem k množství použitých ingrediencí si pro pečení vybereme formu o rozměru 36 x 28 cm. Celý dezert je velmi atraktivní i vizuálně, narozeninový oslavenec z něj bude mít zajisté velkou radost. Samozřejmě ho s radostí připravte i pro jakoukoliv jinou příležitost nebo jen tak pro členy vaší rodiny.
Recept na dort Tosca
Délka pečení 25 minut.
Ingredience pro přípravu
Směs máku a kokosu:
- 220 g moučkového cukru
- 8 bílků
- 120 g máku
- 100 g kokosu
- 3 lžíce mouky
- špetka soli
Vanilkový krém:
- 8 žloutků
- 400 ml mléka
- 180 g moučkového cukru
- 40 g škrobu nebo vanilkový puding
- 300 g másla o pokojové teplotě
- 2 lžičky vanilkového extraktu
Sušenková vrstva:
- 200 g sušenek
- 200 ml silné kávy
Poleva:
- 200 g hořké čokolády
- 2 lžíce oleje
Postup přípravy
1. Dáme si předehřát troubu na 180°C a plech si vymažeme máslem a vysypeme moukou.
2. V jedné míse si smícháme kokos, mák a mouku.
3. V jiné čisté míse si vyšleháme bílky se špetkou soli do pevné pěny a během míchání postupně přidáváme cukr.
4. K vyšlehaným bílkům přidáme směs s mákem a jemně ji zapracujeme stěrkou.
5. Výslednou hmotu dáme do formy a pečeme 22 – 25 minut v předehřáté troubě tak, aby nám zůstalo čisté párátko. Necháme zchladnout.
6. Nyní si připravíme krém. Nejdříve přivedeme k varu mléko.
7. Vedle si utřeme žloutky s cukrem a poté zapracujeme škrob.
8. Následně ve 3 fázích přilejeme k žloutkové směsi horké mléko a na plotně za stálého míchání vytvoříme hustý krém.
9. Necháme vychladnout a přikryjeme potravinářskou fólií tak, aby se dotýkala krému.
10. Vedle si zatím vyšleháme máslo.
11. K vychladlému krému přidáme vanilkový extrakt a promícháme.
12. K máslu přidáme krém a zapracujeme.
13. Na vychladlý kokosovo makový korpus rozetřeme krém.
14. Připravíme si silnou kávu – espresso a na chvilku do ni namočíme sušenky.
15. Sušenky rozložíme na krém a dort dáme na 20 minut do lednice.
16. Ve vodní lázni si připravíme z čokolády a oleje polevu, kterou polejeme dort.
17. Dezert nyní dáme na několik hodin do lednice.
Zajímavosti o máku
Mák byl pěstován již ve starověku zejména v Egyptě a Mezopotámii. Později se hojně rozšířil do Řecka a Říma. Mnoho alkaloidů obsažených v máku mají léčivé vlastnosti, ovšem z nezralých a nekontrolovaných makovic lze získat opium k výrobě morfinu a kodeinu. Kromě toho mák je velmi bohatý na bílkoviny, vlákninu a zdravé tuky. Například 100 g makových semen může obsahovat 1,448 mg vápníku. To je více než mléko.