Pórková polévka je tradiční pokrm, který si získal oblibu díky své jemné chutí a jednoduché přípravě. Její základ tvoří pórek, který je známý svou jemnou a mírně nasládlou chutí, jež se skvěle doplňuje s bramborami a česnekem. Tato kombinace ingrediencí zajišťuje, že polévka je nejen chutná, ale také výživná. Díky použití jíšky je lehce zahuštěná, není ovšem krémová. V tomto receptu nevařím krémovou pórkovou polévku! Tu až někdy příště…
Začneme oloupáním brambor a česneku, očištěním pórku. Vše nakrájíme na kostky o velikosti přibližně 1–1,5 cm a česnek nakrájíme na tenké plátky. Následně postupujeme dle receptu níže a polévku vaříme asi 20 minut, dokud brambory nezměknou. Polévku podáváme s chlebovými krutony připravenými z opečených kostiček chleba na másle. Já do polévky také přidávám osmaženou slaninu, dělávala to tak má babička a polévka je takto naprosto dokonalá.
Recept na pórkovou polévku s bramborami, česnekem a krutóny
Potřebné vybavení
- Hrnec
- Pánev
Suroviny
- 2 pórky (větší, nakrájené)
- 4 střední brambory
- 8 stroužků česneku
- 5 šálků kuřecího vývaru nebo zeleninového (1,2 l)
- 1 polévková lžíce sádla (nebo slunečnicového oleje)
- 1 lžička sušené majoránky
- 2 bobkové listy
- ¼ lžičky mletého černého pepře
- sůl dle chuti
Na krutony:
- 2 plátky starého žitného chleba
- 1 polévková lžíce másla
Postup
- Odřízněte konec pórku s kořeny a odkrojte vybledlou zelenou část na druhé straně. Pórek podélně rozkrojte, asi do poloviny. Listy rozeberte a důkladně omyjte pod tekoucí vodou.
Pórková polévka s bramborami a krutóny a osmaženou slaninou
- Očištěný pórek nakrájejte na kousky. Brambory oškrábejte a nakrájíme na menší kostičky.
- V hrnci rozpusťte na středním plameni máslo. Přidáme nakrájený pórek, trochu osolíme a mícháme, dokud pórek nezměkne.
- Přisypte mouku a za stálého míchání ještě minutu opékejte, aby se vytvořil základ na jíšku, která zahustí pórkovou polévku.
- Přidejte odměrku nebo dvě vývaru a zamíchejte, aby se rozpustily všechny hrudky
- Nyní nalijte zbytek vývaru a opatrně vložte nakrájené brambory. Osolte, přiveďte k varu.
- Snižte plamen na minimum, hrnec přikryjte pokličkou. Necháme zvolna vařit asi 15 minut nebo dokud brambory nezměknou. Občas promíchejte.
- Na závěr polévku dochuťte utřeným nebo prolisovaným česnekem a sušenou majoránkou.
- V případě potřeby přidejte více soli. Dobře promíchejte a polévka je hotová.
Příprava domácích krutónků
- Nakrájejte 2 až 3 dny starý chléb na kostky.
Pórková polévka s bramborami a krutóny a osmaženou slaninou
- Rozpusťte máslo na pánvi na středním plameni a vložte nakrájený chleba
- Krátce promíchejte a snižte teplotu na minimum, až kostky začnou zlátnout. Opečte krutony ze všech stran do křupava.
- Přidejte krutony do polévky, kterou už máte připravenou na stole.
Poznámky
- Tento recept na pórkovou polévku je zhruba na šest porcí
- Polévku servírujte teplou s hrstí krutonů na talíři.
- Krutóny přidávejte těsně před podáváním. Jelikož mají tendenci nasáknout polévku a v případě, že v polévce zůstanou déle, rozmočí se.
- Polévka Vám vydrž v lednici bez problémů tři dny.
- Tuto polévku nerozmixujeme – nejedná se o krémovou verzi – zahustí se již při přípravě trochou jíšky a krémová být nemá.