5 hvězdiček od 1 kuchaře
Přejít na recept Tisknout recept

Pórková polévka je tradiční pokrm, který si získal oblibu díky své jemné chutí a jednoduché přípravě. Její základ tvoří pórek, který je známý svou jemnou a mírně nasládlou chutí, jež se skvěle doplňuje s bramborami a česnekem. Tato kombinace ingrediencí zajišťuje, že polévka je nejen chutná, ale také výživná. Díky použití jíšky je lehce zahuštěná, není ovšem krémová. V tomto receptu nevařím krémovou pórkovou polévku! Tu až někdy příště…

Začneme oloupáním brambor a česneku, očištěním pórku. Vše nakrájíme na kostky o velikosti přibližně 1–1,5 cm a česnek nakrájíme na tenké plátky. Následně postupujeme dle receptu níže a polévku vaříme asi 20 minut, dokud brambory nezměknou. Polévku podáváme s chlebovými krutony připravenými z opečených kostiček chleba na másle. Já do polévky také přidávám osmaženou slaninu, dělávala to tak má babička a polévka je takto naprosto dokonalá.

Pórková polévka s bramborami a krutóny a osmaženou slaninou

Recept na pórkovou polévku s bramborami, česnekem a krutóny

Autor receptu: Jana Duchoňová
5 hvězdiček od 1 kuchaře
Čas přípravy 10 minut
Čas vaření 30 minut
Celkový čas 40 minut
Porcí 4 porce
Chutná úžasná pórková polévka s křupavými chlebovými krutony a kousky slaniny

Potřebné vybavení

  • Hrnec
  • Pánev

Suroviny

  • 2 pórky (větší, nakrájené)
  • 4 střední brambory
  • 8 stroužků česneku
  • 5 šálků kuřecího vývaru nebo zeleninového (1,2 l)
  • 1 polévková lžíce sádla (nebo slunečnicového oleje)
  • 1 lžička sušené majoránky
  • 2 bobkové listy
  • ¼ lžičky mletého černého pepře
  • sůl dle chuti

Na krutony:

  • 2 plátky starého žitného chleba
  • 1 polévková lžíce másla

Postup 

  • Odřízněte konec pórku s kořeny a odkrojte vybledlou zelenou část na druhé straně. Pórek podélně rozkrojte, asi do poloviny. Listy rozeberte a důkladně omyjte pod tekoucí vodou.
    Nejlepší pórková polévka

    Pórková polévka s bramborami a krutóny a osmaženou slaninou

  • Očištěný pórek nakrájejte na kousky. Brambory oškrábejte a nakrájíme na menší kostičky.
  • V hrnci rozpusťte na středním plameni máslo. Přidáme nakrájený pórek, trochu osolíme a mícháme, dokud pórek nezměkne.
  • Přisypte mouku a za stálého míchání ještě minutu opékejte, aby se vytvořil základ na jíšku, která zahustí pórkovou polévku.
  • Přidejte odměrku nebo dvě vývaru a zamíchejte, aby se rozpustily všechny hrudky
  • Nyní nalijte zbytek vývaru a opatrně vložte nakrájené brambory. Osolte, přiveďte k varu.
  • Snižte plamen na minimum, hrnec přikryjte pokličkou. Necháme zvolna vařit asi 15 minut nebo dokud brambory nezměknou. Občas promíchejte.
  • Na závěr polévku dochuťte utřeným nebo prolisovaným česnekem a sušenou majoránkou.
  • V případě potřeby přidejte více soli. Dobře promíchejte a polévka je hotová.

Příprava domácích krutónků

  • Nakrájejte 2 až 3 dny starý chléb na kostky.
    Nejlepší pórková polévka

    Pórková polévka s bramborami a krutóny a osmaženou slaninou

  • Rozpusťte máslo na pánvi na středním plameni a vložte nakrájený chleba
  • Krátce promíchejte a snižte teplotu na minimum, až kostky začnou zlátnout. Opečte krutony ze všech stran do křupava.
  • Přidejte krutony do polévky, kterou už máte připravenou na stole.
Uložit do Mé kuchařky

Poznámky

  • Tento recept na pórkovou polévku je zhruba na šest porcí
  • Polévku servírujte teplou s hrstí krutonů na talíři.
  • Krutóny přidávejte těsně před podáváním. Jelikož mají tendenci nasáknout polévku a v případě, že v polévce zůstanou déle, rozmočí se.
  • Polévka Vám vydrž v lednici bez problémů tři dny.
  • Tuto polévku nerozmixujeme – nejedná se o krémovou verzi – zahustí se již při přípravě trochou jíšky a krémová být nemá.
Cena: do 60 Kč
Chod: Polévka
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: brambory, česnek, polévka, pórek, pórková polévka
Nejlepší polévky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Polévky!
Nejlepší polévky z kuchyně


5 hvězdiček od 1 kuchaře (1 hodnocení bez komentáře)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest