Tento zmodernizovaný recept běžného české jídla si hned zamilujete. Výrazná chuť sladkého zelí z červené cibule v kombinace se šťavnatými vepřovými závitky tvoří dokonalý celek. Objevíte nové chutě, které se vám doposud možná vyhýbaly. Obdobná příprava cibulového zelí je často využívána i v podobě cibulové marmelády, akorát je jemnější. Jde o velmi oblíbenou pochoutku, která má v moderní kuchyni stálé místo.

Pro širší chuťový profil ještě do cibulového zelí přidáme sušené brusinky a vše uvaříme na špeku. Docílíme tak harmonie mezi rustikální a novodobou kuchyní, která je naprosto úžasná. A nakonec nesmí chybět ta nejlepší možná příloha. Tou jsou samozřejmě domácí karlovarské knedlíky, bez kterých by závitky neměly to pravé kouzlo.

Recept na závitky s karlovarskými knedlíky a zelím z červené cibule

Ingredience pro přípravu

Zelí z červené cibule:

  • 80 g špeku
  • 1 lžíce oleje
  • 6 velkých červených cibulí
  • sůl a pepř
  • trochu drceného kmínu
  • šťáva z citronu
  • 100 ml červeného vína
  • cukr dle chuti
  • 1 lžička hladké mouky
  • trochu vody na podlití
  • sušené brusinky

Vepřové závitky:

  • 2 kusy vepřového karé
  • sůl a pepř
  • anglická slanina
  • 1 malá cibule
  • 3 stroužky česneku
  • kousek sádla
  • 100 ml vývaru
  • 1/2 lžičky hladké mouky

Karlovarské knedlíky:

  • 350 g rohlíků
  • sůl a pepř
  • 3 vejce (z bílků sníh)
  • 50 g másla
  • 200 ml mléka
  • nasekaná čerstvá petrželka

Postup přípravy zelí

1. V kastrolu rozškvaříme nakrájený špek, přidáme olej a nakrájenou cibuli.

2. Osolíme, opepříme, přidáme drcený kmín a krátce orestujeme.

3. Podlijeme vínem, osladíme, přidáme spařené brusinky, posypeme lžičkou hladké mouky a podlijeme.

4. Nakonec chvíli podusíme a dochutíme citronovou šťávou.

Příprava závitků

1. Maso naklepeme, osolíme, opepříme a na plátky vyskládáme slaninu.

2. Pevně srolujeme a spojíme párátkem.

3. Závitky opečeme na sádle doměkka, hotové vyjmeme a přikryjeme alobalem.

Obrázek receptu na sedlácký vepřový závitek.

Sedlácký vepřový závitek s bohatou náplní z kysaného zelí, slaniny, párku, okurky a hořčice

4. Do výpeku přidáme nakrájenou cibuli a osmahneme do zlatova.

5. Přidáme nasekaný česnek, vysmahneme, poprášíme moukou a ještě podlijeme vývarem.

6. Promícháme a ještě chvíli povaříme.

7. Nakonec scedíme a podle chuti dosolíme.

Postup přípravy karlovarských knedlíků

1. Rohlíky nakrájíme na kostičky.

2. V mléce rozšleháme žloutky, sůl, pepř, rozpuštěné máslo a tuto směs vlijeme k rohlíkům.

Obrázek receptu na kuřecí roládky plněné vejcem, párkem a baby špenátem.

Kuřecí roládky plněné vejcem, párkem a baby španátem

3. Přidáme petrželku a promícháme.

4. Necháme 20 minut odležet a poté ručně vytvoříme kulaté knedlíky o velikosti pingpongového míčku.

5. Vaříme v páře 20 minut.

Červená cibule.
Foto: freepik.com, Červená cibule.

Karlovarské knedlíky

Tolik známé a oblíbené karlovarské knedlíky jsou lehká a nadýchaná varianta klasických knedlíků. Nejsou kynuté, takže jsou i zdravější a méně náročné na přípravu. Typickým znakem jsou obvykle bylinky, například petrželka, které doplňují a zbarvují knedlíky.

Obrázek receptu na Cibulové chutney s čerstvým tymiánem

Cibulové chutney s čerstvým tymiánem

Foto a recept: Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest