Tento zmodernizovaný recept běžného české jídla si hned zamilujete. Výrazná chuť sladkého zelí z červené cibule v kombinace se šťavnatými vepřovými závitky tvoří dokonalý celek. Objevíte nové chutě, které se vám doposud možná vyhýbaly. Obdobná příprava cibulového zelí je často využívána i v podobě cibulové marmelády, akorát je jemnější. Jde o velmi oblíbenou pochoutku, která má v moderní kuchyni stálé místo.
Pro širší chuťový profil ještě do cibulového zelí přidáme sušené brusinky a vše uvaříme na špeku. Docílíme tak harmonie mezi rustikální a novodobou kuchyní, která je naprosto úžasná. A nakonec nesmí chybět ta nejlepší možná příloha. Tou jsou samozřejmě domácí karlovarské knedlíky, bez kterých by závitky neměly to pravé kouzlo.
Recept na závitky s karlovarskými knedlíky a zelím z červené cibule
Ingredience pro přípravu
Zelí z červené cibule:
- 80 g špeku
- 1 lžíce oleje
- 6 velkých červených cibulí
- sůl a pepř
- trochu drceného kmínu
- šťáva z citronu
- 100 ml červeného vína
- cukr dle chuti
- 1 lžička hladké mouky
- trochu vody na podlití
- sušené brusinky
Vepřové závitky:
- 2 kusy vepřového karé
- sůl a pepř
- anglická slanina
- 1 malá cibule
- 3 stroužky česneku
- kousek sádla
- 100 ml vývaru
- 1/2 lžičky hladké mouky
Karlovarské knedlíky:
- 350 g rohlíků
- sůl a pepř
- 3 vejce (z bílků sníh)
- 50 g másla
- 200 ml mléka
- nasekaná čerstvá petrželka
Postup přípravy zelí
1. V kastrolu rozškvaříme nakrájený špek, přidáme olej a nakrájenou cibuli.
2. Osolíme, opepříme, přidáme drcený kmín a krátce orestujeme.
3. Podlijeme vínem, osladíme, přidáme spařené brusinky, posypeme lžičkou hladké mouky a podlijeme.
4. Nakonec chvíli podusíme a dochutíme citronovou šťávou.
Příprava závitků
1. Maso naklepeme, osolíme, opepříme a na plátky vyskládáme slaninu.
2. Pevně srolujeme a spojíme párátkem.
3. Závitky opečeme na sádle doměkka, hotové vyjmeme a přikryjeme alobalem.

Sedlácký vepřový závitek s bohatou náplní z kysaného zelí, slaniny, párku, okurky a hořčice
4. Do výpeku přidáme nakrájenou cibuli a osmahneme do zlatova.
5. Přidáme nasekaný česnek, vysmahneme, poprášíme moukou a ještě podlijeme vývarem.
6. Promícháme a ještě chvíli povaříme.
7. Nakonec scedíme a podle chuti dosolíme.
Postup přípravy karlovarských knedlíků
1. Rohlíky nakrájíme na kostičky.
2. V mléce rozšleháme žloutky, sůl, pepř, rozpuštěné máslo a tuto směs vlijeme k rohlíkům.

Kuřecí roládky plněné vejcem, párkem a baby španátem
3. Přidáme petrželku a promícháme.
4. Necháme 20 minut odležet a poté ručně vytvoříme kulaté knedlíky o velikosti pingpongového míčku.
5. Vaříme v páře 20 minut.
Karlovarské knedlíky
Tolik známé a oblíbené karlovarské knedlíky jsou lehká a nadýchaná varianta klasických knedlíků. Nejsou kynuté, takže jsou i zdravější a méně náročné na přípravu. Typickým znakem jsou obvykle bylinky, například petrželka, které doplňují a zbarvují knedlíky.

Cibulové chutney s čerstvým tymiánem
Foto a recept: Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI