Recept na jednoduchý a rychlý dezert z listového těsta, který máte za chvilku hotový. Dokonalý dezert pro každou příležitost. Tak se dá popsat ve zkratce tento recept, oblíbený mezi hospodyňkami, které nedají dopustit na vanilkový krém uprostřed dvou plátu těsta.
Jedinečný dezert, spojený křehkým korpusem a lahodným vanilkovým krémem, který se rozplývá na jazyku. Finální dotek lahodnosti zajistí obyčejný posyp moučkovým cukrem na povrchu. Zároveň je tento moučník dokonalou volbou pro pohodový rodinný večer nebo jakoukoliv oslavu.
Recept na krémový koláč z listového těsta s vanilkovým krémem
Potřebné vybavení
- 1 Mísa
- 1 Plech na pečení
- 1 Větší hrnec
Suroviny
- 110 g Mouky
- 1,5 l Mléka
- 8 ks Vajec
- 100 g Škrobu
- 4 sáčky Vanilkového cukru
- 400 ml Šlehačky (může být i více)
- 2 ks Listového těsta (vyváleného)
Postup
- Upečeme si rozválená listová těsta postupně nebo najednou, když máme 2 plechy.
- Na mírný oheň dáme do hrnce vařit 1 litr mléka.
- Oddělíme si žloutky od bílků.
- Žloutky smícháme v míse s cukrem a vanilkovým cukrem.
- Mícháme dokud nevznikne homogenní hmota (cca 5 minut).
- Do mísy se žloutky postupně přidáváme mouku a škrob.
- Přidáme ještě zbytek (500ml) studeného mléka a velmi dobře promícháme.
- Směs nalijeme do hrnce s teplým mlékem a za neustálého míchání, mícháme metličkou do zhoustnutí.
- Musí nám vzniknout hustý krém, hustší než puding.
- Jakmile máme hustou hmotu, odložíme z ohně a necháme stranou částečně vystydnout, občas promícháme.
- Nyní si v míse vyšleháme šlehačku a v další míse vyšleháme z bílků tuhou pěnu.
- Vyšlehanou šlehačku smícháme s vyšlehanými bílky pomocí stěrky.
- Jakmile máme promíchanou šlehačku s bílky, přidáváme postupně tuto směs do do pudingové hmoty. Opět vše mícháme pomocí stěrky.
- Vychlazený 1 plát listového těsta přendáme na tác.
- Na plát dáme krém a nahoru druhý plát listového těsta.
- Takto připravený dezert necháme na 2-3 hodiny chladit v lednici, aby krém zatuhnul.
- Po vychlazení či druhý den dezert podáváme. Nechte si chutnat.