Pudinkové řezy jsou dezert, který se snadno stane hvězdou vaší domácnosti. Jejich chuť a krémová textura zanechávají nezapomenutelný dojem. Nejlepší je, když se podávají vychlazené z lednice. Pečení zabere pouhých 30 minut.
Pamatuji si z dětství, jak jsem netrpělivě čekala, až maminka přinese na stůl tác plný těchto lahodných řezů. Vždycky jsem si vybrala ten největší kousek”. Jemné těsto, krémový pudink a vůně vanilky – dokonalé sladké pohlazení. Příprava pudinkových řezů je překvapivě jednoduchá. Základem je těsto, které tvoří ideální základnu pro vrstvy pudinku. Pudinková náplň z pudinku, která se vaří v mléce a následně se nechává vše ztuhnout v lednici. K tomu se přidává vrstva ušlehané šlehačky nebo zakysané smetany, která celému dezertu dodává na vláčnosti a bohatosti.
O tento báječný recept se s námi podělila paní Jaroslava F. z naší skupiny Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně.
Recept na Pudinkové řezy
Potřebné suroviny na těsto:
- 5 ks vajec (rozdělíme žloutky a bílky, z bílků ušleháme sníh)
- 200 g cukru moučka
- 1 ks vanilkový cukr
- 100 ml vlažné vody
- 100 ml oleje
- 250 g hladké mouky
- 1 ks kypřícího prášku do pečiva
Suroviny na krém:
- 3/4 l mléka
- 2 lžíce cukru
- 2 ks vanilkového pudinku
Na závěr:
- 3 kelímky zakysané smetany
- 3 lžíce moučkového cukru
- instantní kakao na posypání
Postup:
1. Nejprve si vytvoříme těsto z uvedených surovin: žloutky vyšleháme s cukry, pak přidáme olej, vodu. Následně přidáme mouku s kypřícím práškem a nakonec opatrně vmícháme ušlehaný pevný sníh z bílků.
2. Hotové těsto nalijeme do pekáče, vyložený pečícím papírem.
3. Připravíme si pudinkový krém z uvedených surovin. Postup na uvaření pudinku je vždy zmíněný na obalu. Uvařený pudink nalijeme na syrové těsto.
4. Vše takto dáme péct do předehřáté trouby na 165 stupňů na 30 minut.
5. Po upečení necháme řezy vychladnout na mřížce. Mezitím co řezy chladnou, smícháme si zakysané smetany s cukrem. Když jsou řezy vlažné, potřeme zakysanou smetanou řezy a posypeme je instantním kakaem, dle vaší chutě. Takto dáme vše vychladit do lednice, ideálně na 3 hodiny a více.
Hotovo, můžeme podávat, dobrou chuť.