Pokud jste doposud nepřišli na chuť pečené mrkvi, tak to až vyzkoušíte tento recept, změníte názor. Pokrm připravíme do 30 minut. Ideální jako příloho ke grilovanému masu, ale i jako samotné veganské a vegetariánské jídlo.

Pečená mrkev s koprem a dijonskou hořčicí je pokrm potěší tělo i duši, je to opravdu lahodný a svěží pokrm, který můžete podávat samostatně, nebo jako přílohu k masu či jinému jídlu. Jednotlivé složky, které jsou k mrkvi přidány, jsou tak úžasné komponenty, že všechno dohromady je zkrátka harmonie pro Vaše chuťové buňky. Dijonská hořčice spolu s česnekem a koprem, dodají mrkvi pikantní šmrnc a krásné aroma. Použitá citronová šťáva zase podpoří svěžest mrkve a dodá osvěžující tón. Tento pokrm je nejen chutný, ale také i přitažlivý pro oko díky zářivé oranžové barvě mrkve. Je to jednoduchý a elegantní způsob, jak představit zelenin. Vegani a vegetariáni si zde přijdou na své.

Obrázek: cooky.cz, Skvělá příloha Pečená mrkev s koprem a dijonskou hořčicí

Recept na Pečená mrkev s koprem a dijonskou hořčicí

5 hvězdiček od 1 kuchaře
Čas přípravy 10 minut
Čas vaření 20 minut
Celkový čas 30 minut
Porcí 1 plech
Příprava zabere: 10 minut a pečení 20 minut.

Potřebné vybavení

  • Trouba
  • Plech na pečení

Suroviny

  • 400 g mrkve (oškrábaná a nakrájená na hranolky)
  • 1 hrst kopru
  • 1 lžíce medu
  • 2 lžíce olivové oleje
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 2 stroužky česneku (prolisovaného)
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • sůl, pepř na dochucení
  • feta sýr na posypání při podávání (volitelné)

Postup 

  • Předehřejeme si troubu na 200 stupňů
  • Připravíme si zálivku z oleje, dijonské hořčice, medu, kopru, citronové šťávy a česneku. Ingredience dáme do mističky a vše promícháme
  • Do větší mísy dáme očištěnou a nakrájenou mrkev. K nim přilijeme ¾ zálivky (zbytek si necháme na servírování) a osolíme a opepříme
  • Vyložíme plech pečícím papírem a na něj rozprostřeme mrkev
  • Takto mrkev vložíme do trouby a pečeme po dobu 20 minut. Po dobu pečení mrkev kontrolujeme a občas otočíme
  • Jakmile je mrkev měkká a dozlatova, můžeme servírovat. Mrkev je možné podávat studenou či teplou
  • Jako chutný doplněk k mrkvy je nastrouhaná feta. Pokud nemáte rádi fetu, můžete si k mrkvi připravit nějaký chutný dip, například ze zakysané smetany. Při podávání přelijeme mrkev zbytkem zálivky

Video recept

Uložit do Mé kuchařky
Cena: 70 Kč
Chod: Příloha
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: dijonská hořčice, kopr, mrkev, pečená mrkev, příloha ke grilování, veganská kuchyně, vegetariánská kuchyně
Uvařili jste tento recept? Dejte nám vědět!
Máte vlastní recept?Pochlubte se a vkládejte zde!

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest