Tento recept na těstoviny s krémovou dýňovou omáčkou je ideální volbou pro milovníky jemných chutí. Příprava začíná restováním nakrájené dýně spolu s cibulí a česnekem na olivovém oleji přímo na pánvi. Dýně se vaří, dokud nezměkne a nezačne získávat sladkou, karamelizovanou chuť. Přidáním bílého vína (volitelně) se obohatí celková chuťová kompozice, zatímco bylinky jako tymián a rozmarýn dodají omáčce aromatickou hloubku. Následně se do směsi vmíchá kokosové mléko nebo smetana a vývar, což zajistí hladkou a krémovou konzistenci omáčky, která se následně rozmixuje do jemné struktury.
Hotová dýňová omáčka se spojí s al dente uvařenými těstovinami, čímž vznikne vyvážené a chutné jídlo plné podzimních ingrediencí. Recept nabízí prostor pro variace podle osobních preferencí, například přidáním grilovaného kuřecího masa, opečeného tofu či čerstvé zeleniny.
Recept na těstoviny s krémovou dýňovou omáčkou
Potřebné vybavení
- Nůž
- Velký hrnec na těstoviny
- Hluboká pánev na restování dýně
- Tyčový mixér. na mixování omáčky
Suroviny
- 500 g těstoviny (špagety, penne, tagliatelle nebo i fettucine)
- 600 g dýně (Hokkaido nebo máslová)
- 200 ml kokosové mléko (nebo smetana na vaření)
- 150 ml vývar (zeleninový)
- 1 ks cibule (větší nebo 2 menší )
- 3 stroužek česnek
- 2 lžíce olivový olej
- 1 lžička tymián (nebo rozmarýn dle chuti)
- 0,5 lžička muškátový oříšek
- sůl
- pepř (čerstvě mletý)
- bazalka (nebo petržel na ozdobu)
- parmezán (strouhaný na posypání)
Postup
- Dýni oloupejte, rozkrojte na poloviny a odstraňte semínka, poté nakrájejte na menší kostky přibližně 2 cm velké.
- Rozehřejte na pánvičce olivový olej, do něj vložte najemno nakrájenou cibuli a pomalu restujte zhruba 5 až 10 minut, dokud nezačne měknout.
- Přidejte nadrobno nasekaný česnek, pomalu restujte další zhruba 2 minuty
- K cibuli a česneku vložte dýni, restujte při střední teplotě asi 10 minut, dokud dýně nezačne měknout, v průběhu přidejte koření.
- Nalijte polovinu vývaru a kokosové mléko/smetanu a vše promíchejte, nechte na mírném plameni probublávat asi 15 minut, než dýně úplně změkne.
- Mezitím si dejte vařit vodu na těstoviny do velkého hrnce, až bude voda vřít, osolte ji a vložte těstoviny. Těstoviny uvařte podle návodu na obale tzv. na skus neboli “al dente” a zceďte, trochu vody z hrnce si nechte na ředění omáčky.
- Vzniklou směs osolte a opepřete.
- Přímo v pánvi, v míse nebo v mixéru rozmixujte směs na krémovou omáčku, pokud bude moc hustá, přidávejte průběžně vývar. Místo vývaru můžete použít i vodu z těstovin, dodá omáčce lesklou krémovou konzistenci.
- Uvařené těstoviny přidejte do pánve s dýňovou omáčkou a dobře promíchtejte tak, aby byly těstoviny rovnoměrně pokryté omáčkou.
- Při servírování na talíři posypte bazalkou nebo petrželí a dochuťte čerstvě nastrouhaným parmezánem a čertvě umletým pepřem.
Poznámky
- Místo vývaru je možné použít i bíle víno, to je nutné nechat zhruba 3 minuty restovat, aby se odpařil alkohol.
- Zkuste vložit restované kuřecí maso nebo restovanou cizrnu.