Zatím nehodnoceno
Přejít na recept Tisknout recept

Tento recept na těstoviny s krémovou dýňovou omáčkou je ideální volbou pro milovníky jemných chutí. Příprava začíná restováním nakrájené dýně spolu s cibulí a česnekem na olivovém oleji přímo na pánvi. Dýně se vaří, dokud nezměkne a nezačne získávat sladkou, karamelizovanou chuť. Přidáním bílého vína (volitelně) se obohatí celková chuťová kompozice, zatímco bylinky jako tymián a rozmarýn dodají omáčce aromatickou hloubku. Následně se do směsi vmíchá kokosové mléko nebo smetana a vývar, což zajistí hladkou a krémovou konzistenci omáčky, která se následně rozmixuje do jemné struktury.

Hotová dýňová omáčka se spojí s al dente uvařenými těstovinami, čímž vznikne vyvážené a chutné jídlo plné podzimních ingrediencí. Recept nabízí prostor pro variace podle osobních preferencí, například přidáním grilovaného kuřecího masa, opečeného tofu či čerstvé zeleniny.

Recept na těstoviny s krémovou dýňovou omáčkou

Autor receptu: Jakub Menšík
Zatím nehodnoceno
Čas přípravy 20 minut
Čas vaření 30 minut
Celkový čas 50 minut
Porcí 4
Kalorie 666
Tento recept na těstoviny s krémovou dýňovou omáčkou kombinuje pečenou dýni s cibulí a česnekem, které jsou následně smíchány s kokosovým mlékem a kořením jako tymián a muškátový oříšek. Omáčka je rozmixována do hladka a spojena s al dente uvařenými těstovinami, čímž vzniká bohatý a krémový pokrm. Recept umožňuje variace, jako je přidání kuřecího masa, tofu či zeleniny, a je ideální pro večeře během chladných dní.

Potřebné vybavení

  • Nůž
  • Velký hrnec na těstoviny
  • Hluboká pánev na restování dýně
  • Tyčový mixér. na mixování omáčky

Suroviny

  • 500 g těstoviny (špagety, penne, tagliatelle nebo i fettucine)
  • 600 g dýně (Hokkaido nebo máslová)
  • 200 ml kokosové mléko (nebo smetana na vaření)
  • 150 ml vývar (zeleninový)
  • 1 ks cibule (větší nebo 2 menší )
  • 3 stroužek česnek
  • 2 lžíce olivový olej
  • 1 lžička tymián (nebo rozmarýn dle chuti)
  • 0,5 lžička muškátový oříšek
  • sůl
  • pepř (čerstvě mletý)
  • bazalka (nebo petržel na ozdobu)
  • parmezán (strouhaný na posypání)

Postup 

  • Dýni oloupejte, rozkrojte na poloviny a odstraňte semínka, poté nakrájejte na menší kostky přibližně 2 cm velké.
  • Rozehřejte na pánvičce olivový olej, do něj vložte najemno nakrájenou cibuli a pomalu restujte zhruba 5 až 10 minut, dokud nezačne měknout.
  • Přidejte nadrobno nasekaný česnek, pomalu restujte další zhruba 2 minuty
  • K cibuli a česneku vložte dýni, restujte při střední teplotě asi 10 minut, dokud dýně nezačne měknout, v průběhu přidejte koření.
  • Nalijte polovinu vývaru a kokosové mléko/smetanu a vše promíchejte, nechte na mírném plameni probublávat asi 15 minut, než dýně úplně změkne.
  • Mezitím si dejte vařit vodu na těstoviny do velkého hrnce, až bude voda vřít, osolte ji a vložte těstoviny. Těstoviny uvařte podle návodu na obale tzv. na skus neboli “al dente” a zceďte, trochu vody z hrnce si nechte na ředění omáčky.
  • Vzniklou směs osolte a opepřete.
  • Přímo v pánvi, v míse nebo v mixéru rozmixujte směs na krémovou omáčku, pokud bude moc hustá, přidávejte průběžně vývar. Místo vývaru můžete použít i vodu z těstovin, dodá omáčce lesklou krémovou konzistenci.
  • Uvařené těstoviny přidejte do pánve s dýňovou omáčkou a dobře promíchtejte tak, aby byly těstoviny rovnoměrně pokryté omáčkou.
  • Při servírování na talíři posypte bazalkou nebo petrželí a dochuťte čerstvě nastrouhaným parmezánem a čertvě umletým pepřem.
Uložit do Mé kuchařky

Poznámky

  • Místo vývaru je možné použít i bíle víno, to je nutné nechat zhruba 3 minuty restovat, aby se odpařil alkohol.
  • Zkuste vložit restované kuřecí maso nebo restovanou cizrnu.
Kalorie: 666kcal
Chod: bezmasé jídlo, Hlavní chod, Oběd, Večeře
Kuchyně: Evropská kuchyně, Italská
Klíčové slovo: dýně, kokosové mléko, penne, špagety, tagliatelle, těstoviny

Výživové hodnoty

Kalorie: 666kcal | Sacharidy: 106g | Bílkoviny: 19g | Tuk: 19g | Nasycené tuky: 10g | Polynenasycené tuky: 2g | Mononenasycený tuk: 6g | Sodík: 165mg | Draslík: 907mg | Vláknina: 5g | Cukr: 8g | Vitamín A: 12873IU | Vitamín C: 16mg | Vápník: 73mg | Železo: 5mg


Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest