Květákový nákyp je trošku retro, které znám z dětství. Ale mám na něj dobré vzpomínky, protože je to opravdu velmi dobré jídlo a recept není složitý – ba naopak. Květák, jedna z nejzdravějších zelenin, je nejen chutný, ale i výživný. Díky jeho vysokému obsahu vody a bohatství biolátek, včetně vitamínu C, draslíku, kyseliny nikotinové a stopových prvků jako zinek, měď, fluor a jód, je ideální součástí každého jídelníčku. Nezanedbatelný je i vysoký obsah kyseliny listové, která je klíčová pro růst buněk a krvetvorbu. Navíc květák působí preventivně proti problémům s tlustým střevem. Tento výživový poklad můžete připravit na mnoho způsobů – vařený, dušený, grilovaný nebo smažený. Dnes vám však přinášíme recept na lahodný zapečený květákový nákyp, který si zamiluje celá rodina.

Recept na výborný zapečený květákový nákyp

Doba přípravy a pečení: 60 minut

Ingredience

  • Hlavní hvězda: 1 květák
  • Pětice vajec
  • Libovolné uzenářské potěšení: šunka nebo jiná uzenina
  • Koření na dochucení: špetka soli a pepře
  • Tři lžíce jemně prosáté mouky
  • Tuk na přípravu pekáčku: pár kapek oleje nebo kousek másla
  • Křupavá vrstva: strouhanka na vymazání pekáčku
  • Strouhaný sýr
  • Sůl a pepř na dochucení

Postup přípravy květákového nákypu a zapékací směsi

1. Květák důkladně očistíme a rozdělíme na jednotlivé růžičky. Tyto růžičky vložíme do osolené vody a přivedeme k varu. Jakmile voda začne vřít, okamžitě ji vypneme a hrnec odstavíme z ohně. Květák necháme ještě 5 minut stát v horké vodě, pak vodu slijeme.

Recept na květákový nákyp
Obrázek: youtube-Chutný TV, Květákový nákyp podle cooky.cz

2. Mezitím si připravíme zapékací směs: směs z rozšlehaných vajec, nastrouhaného sýra, soli, pepře a hladké mouky.

Recept na květákový nákyp
Obrázek: youtube-Chutný TV, Květákový nákyp podle cooky.cz

3. Zapékací mísu vymažeme máslem a vysypeme strouhankou.

4. Nakrájené růžičky květáku poklademe do zapékací mísy.

5. Na vrstvu květáku položíme plátky šunky nebo jiných uzenin.

Recept na květákový nákyp
Obrázek: youtube-Chutný TV, Květákový nákyp podle cooky.cz

6. Přelijeme polovinou připravené směsi. Tento postup zopakujeme: další vrstva květáku, uzeniny a znovu směs z vajec.

7. Zapékací mísu s květákovým nákypem vložíme do trouby předehřáté na 200°C.

Závěrem – jakou si dát k nákypu přílohu

K nákypu se hodí spíše lehčí zeleninový salát, jelikož je jídlo samo o sobě celkem vydatné. Doporučuji okurkový nebo mrkvovým salát. Nákyp se dá ovšem jíst i s bramborami a brambory se dají případně zapéct přímo v nákypu. Dobrou chuť.

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest