Květákový nákyp je trošku retro, které znám z dětství. Ale mám na něj dobré vzpomínky, protože je to opravdu velmi dobré jídlo a recept není složitý – ba naopak. Květák, jedna z nejzdravějších zelenin, je nejen chutný, ale i výživný. Díky jeho vysokému obsahu vody a bohatství biolátek, včetně vitamínu C, draslíku, kyseliny nikotinové a stopových prvků jako zinek, měď, fluor a jód, je ideální součástí každého jídelníčku. Nezanedbatelný je i vysoký obsah kyseliny listové, která je klíčová pro růst buněk a krvetvorbu. Navíc květák působí preventivně proti problémům s tlustým střevem. Tento výživový poklad můžete připravit na mnoho způsobů – vařený, dušený, grilovaný nebo smažený. Dnes vám však přinášíme recept na lahodný zapečený květákový nákyp, který si zamiluje celá rodina.
Recept na výborný zapečený květákový nákyp
Doba přípravy a pečení: 60 minut
Ingredience
- Hlavní hvězda: 1 květák
- Pětice vajec
- Libovolné uzenářské potěšení: šunka nebo jiná uzenina
- Koření na dochucení: špetka soli a pepře
- Tři lžíce jemně prosáté mouky
- Tuk na přípravu pekáčku: pár kapek oleje nebo kousek másla
- Křupavá vrstva: strouhanka na vymazání pekáčku
- Strouhaný sýr
- Sůl a pepř na dochucení
Postup přípravy květákového nákypu a zapékací směsi
1. Květák důkladně očistíme a rozdělíme na jednotlivé růžičky. Tyto růžičky vložíme do osolené vody a přivedeme k varu. Jakmile voda začne vřít, okamžitě ji vypneme a hrnec odstavíme z ohně. Květák necháme ještě 5 minut stát v horké vodě, pak vodu slijeme.
2. Mezitím si připravíme zapékací směs: směs z rozšlehaných vajec, nastrouhaného sýra, soli, pepře a hladké mouky.
3. Zapékací mísu vymažeme máslem a vysypeme strouhankou.
4. Nakrájené růžičky květáku poklademe do zapékací mísy.
5. Na vrstvu květáku položíme plátky šunky nebo jiných uzenin.
6. Přelijeme polovinou připravené směsi. Tento postup zopakujeme: další vrstva květáku, uzeniny a znovu směs z vajec.
7. Zapékací mísu s květákovým nákypem vložíme do trouby předehřáté na 200°C.
Závěrem – jakou si dát k nákypu přílohu
K nákypu se hodí spíše lehčí zeleninový salát, jelikož je jídlo samo o sobě celkem vydatné. Doporučuji okurkový nebo mrkvovým salát. Nákyp se dá ovšem jíst i s bramborami a brambory se dají případně zapéct přímo v nákypu. Dobrou chuť.